Ta spletna stran vsebuje piškotke. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z pogoji o uporabi spletnih piškotkov.

Simboli krsta ...

Avtor b123rossa 07/02/2018 0 Komentarjev

 

Krst je zakrament, ki je povezan s ponovnim rojstvom. Otrok ali odrasla oseba s krščenjem obljubi, da se bo kesala grehov, da bo služil Bogu in se s krstom odpovejo zlu. Obstaja pet univerzalnih simbolov krsta: križ, bela obleka, olje, voda in svetloba oz. krstna sveča. Da bi razumeli te simbole, moramo razumeti krščansko vero. Krst je eden od zakramentov cerkve, in krščenca krstijo člani krščanske skupnosti.

 

 

KRSTNA SVEČA oziroma SVETLOBA

Krstna sveča je simbol krščanske vere. Pri obredu, starši ali botri držijo krstno svečo, ki simbolizira Kristusovo luč. Svečo starši odnesejo domov kot spomin na krst. Nekateri ljudje še danes po tradiciji prižgejo svečo za nekaj minut na obletnico krst. Ogenj sveče simbolizira Kristusovo luč, Kristusovo zmago nad zlom. Nekateri verjamejo, da Kristusova luč brani pred zlim.Svetloba na krstni sveči tudi simbolizira svetlobo v osebi oz krščencu. Zadnji simbol krsta je prižiganje sveče. Svetloba, kot voda, je bistvenega pomena za življenje. Brez svetlobe ne bi bilo življenje na tem planetu. Tudi svetloba je nujna, če želimo, da vidimo kam gremo. Jezus je rekel, da je “luč sveta” torej je on je tisti, ki nas vodi v življenju.

 

BELO OBLAČILO ozirima BELA BARVA

Nositi belo oblačilo, med krstom simbolizira, da se oseba, ki je sedaj krščena očiščuje v očeh Boga. Oblačilo simbolizira začetek čistega življenje v Božjih očeh, in v cerkvi. Bela oblačila simbolizirajo otrokovo novo življenje v Kristusu. Bela barva govori o življenju, čistost, novosti in nedolžnosti. Prav tako je znamenje vstajenja.

 

KRIŽ

Križ je univerzalni simbol krščanstva. Križ boste našli pri mnogih krščanskih obredih, kakor tudi v vseh  krščanskih cerkvah. Je simbol, ki prihaja iz Jezusovega križanja na križu.  Smrt Jezusa pa počisti grehe vsega človeštva. Ko se krstimo smo prejeli znamenje križa na naših čelih, da nas opomni, da je Jezus umrl za nas. Križ označuje osebo kot člana cerkve, Kristusovega sveta. Križ je priznani krščanski simbol – simbol Kristusovega križanja, vstajenje in odrešenje vseh nas.

 

VODA

Brez vode, nihče od nas ne preživi. Brez vode ni življenja. Voda nas spominja, na Boga, ki nam daje življenje. Voda je simbol novega življenja in čiščenja starih grehov. Po krstu pa smo očiščeni in čisti. Voda, je simbol za pranje, potapljanje je pa simbol za smrt, sama smrt v svetu greha. Voda je tudi simbol rasti, simbolizira vodo v maternici, kjer smo bili pred rojstvom. Voda pomeni neko novo rojstvo.

 

OLJE

Ob krstu oljčno olje podrgnemo na prsi otroka, olje simbolizira okrepitev za boj v življenju. Olje daje moč osebi katero namažemo. Seveda, olje simbolizira tudi Svetega Duha, v verskih shodih. Med krstom, se dojenčka namaže z oljem, kot je večkrat omenjeno v Bibliji.
 

Objavi besedilo